Welcome Message

"Yaşamak şakaya gelmez
Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
Bir sincap gibi meselâ,
Yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden
Yani, bütün işin gücün yaşamak olacak."

9 Mayıs 2010 Pazar

Heinz Stucke; Yolda Bir Ömür...

Heinz Stücke; Yolda Bir Ömür...


Heinz Stucke yi tanımayan çok az bisikletçi vardır. Bisikletle uzun yollar yapıp da bu efsanevi kişiyi tanımamak mümkün mü? Uzun yol bisikletçileri arasında Heinz Stuckeden daha deneyimli tek bir kişi daha bulmak imkansıza yakın. Almanyadaki evinden 1962 de ayrılmak ve o tarihten bugüne "yolda" olmakla oldukça sıradışı bir yol hikayesi sunuyor Heinz bizlere...

Yaklaşık olarak yolda geçen 50 yıl ve Almanyadaki evini terkettiği 22 yaşından beri tekerleklerinin altından akıp giden 600.000 km ile Heinz duyanları adeta şaşkına çeviriyor.



Heinz hakkındaki en ilginç verileri kısaca şöyle sıralayabiliriz,

Heinz yeryüzündeki hemen hemen bütün ülkeleri -aynı 3 vitesli 25 kg lık klasik bisikletle- seyahat etti,
yola çıktığından bu yana bisikleti tam 6 kez çalındı(ve her defasında -son derece inatçı bir tutum sergilemesi sayesinde- bisikletini geri almayı başarabildi)
2010 itibariyle 600.000 km den fazla yol yaptı,
1962 de seyahatine neredeyse "parasız" başladı ve yolculuk boyunca hiçbir zaman uzun bir süre para kazanmak için durmadı.
1940 doğumlu Heinz bugün 70 yaşında ve hala pedal çevirmeye devam ediyor. Üstelik 25 kg bisikleti ve neredeyse 30 kg lık yükleriyle aldığı günlük mesafe yaşı ilerledikçe azalacağına tam tersine artıyor... Yani 70 lerinde, 30 larındayken gittiğinden çok daha hızlı ve performanslı bir şekilde yol alıyor Heinz.
(1999 da 60 yaşındayken Fransada çekilen bir fotoğrafta yaşından oldukça genç gösteriyor.) fotoğraf:http://www.atkielski.com/PhotoGallery/Paris/General/HeinzStuckeLarge.html
İlk bisiklet turunu 19 yaşında stajını bitirir bitirmez Akdeniz çevresinde 10.000 km pedal çevirerek yapıyor Heinz. Eve dönüp, kısa bir süre vakit geçirdikten ve 9-5 çalışma hayatının kendisine uygun olmadığına kesin bir şekilde karar verdikten sonra babasıyla da tartışarak bir daha Almanyaya uzun bir süre hiç dönmemek üzere kesintisiz yolculuğuna başlıyor.
Akdeniz turundan eve dönüşü sonrasında yaşadığı ikilemi ve kendine sorduğu o herkesin sorması gereken soruları Heinz ın kendi kaleminden okuyalım;
"By that time I did not particularly like my job and I did not see why I should spend the rest of my life doing something I did not care for very much .... just to make a living. "Is this all there is to life?", I asked, "I might as well go around the world’. Perhaps, too, I had opened my mouth a little too wide about all the things I was going to do and my friends teased me about it. So eventually I had to do something about it — if only to save face!"

Bu parağraf aşağı yukarı şöyle çevirilebilir;



Bu sürede özellikle işimi sevmiyordum ve neden hayatımın geri kalanını umtumda olmayan bir iş için harcamam gerektiğini de bir türlü anlayamıyordum...Sadece yaşamış olmak için... Yaşam sadece bundan mı ibaret? ,diye sordum, "belki de dünyayı da gezebilirim". Belki de gelecekte yapacağım şeyler için o kadar büyük konuşmuş olmalıyım ki arkadaşlarım bu konuda benimle dalga geçmeye başladılar. Sonunda bu bu konuda bir şey yapmak zorundaydım- en azında sadece yüzümü kara çıkarmamak için!

Almanyaya onyıllarca hiç dönmemesini ailesinin ve arkadaşlarının baskısıyla yerleşik hayata geçip, normal bir yaşam sürmek olduğunu açık bir şekilde ifade ediyor Heinz.

İlk 20 yıl neredeyse parasız gezmiş olan Heinz Stucke, daha sonraları çektiği fotoğraflar, yol üzerinde yaptığı kartpostal ve kitapçık satışlarından ve tabii ki sponsorluklardan ihtiyacı olan tüm parayı ve hatta çok daha fazlasını kazanmaya başlamış. Şu sıralar henüz daha yolun başında olan diğer genç bisikletçilere sponsorluk bile yapıyor.
Heinz Stuckenin bisikletle giderken sattığı kitapçığı diğer uzun yol bisikletçilerinden birisi sağolsun internete aktarmış. Heinz Stucke yola çıktığı yıllarda bilgisayar ve internetin neredeyse adının bile olmadığını göz önüne alırsak Heinz ın bilgisayarlar konusunda hiçbirşey bilmemesini ve hatta bir email adresinin bile olmamasını daha kolay anlayabiliriz.
Tur hikayesinin yaklaşık ilk 40 yıllık kısmını mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Metni bir word dosyasına aktararak tek bir sayfaya topladım. Dilerseniz buradan da okuyabilirsiniz.



Wikipediadan aldığım ve kitapçığında da ayrıntı olarak anlattığı başından geçen ilginç olaylar;

Şili Atacama çölünde kamyon çarptı,
Haitili kızgın bir serseri tarafından kovalandı
Mısırlı askerler tarafından bayıltılana kadar dövüldü,
Kamerun ordusu tarafından "Devlete küfretmek" nedeniyle gözaltına alındı,
Mozambikte duş alırken arıların feci bir şekilde saldırısına uğradı
Endenozyada ciddi bir dizenteriye yakalandı,
Zimbabweli teröristler tarafından ayağından vuruldu.


Eğer Heinz Stucke hakkında daha çok bilgi almak istiyor ve bu çılgın adamı daha yakından tanımanız gerektiğini düşünüyorsanız Travellingtwo.com isimli siteden mutlaka Heinz Stucke ile yapılmış roportajı dinlemelisiniz. Heinz hakkındaki en güncel bilgileri ve hayat felsefesi hakkındaki önemli bilgileri içeren 45 dakikalık harika bir sohbet.
Buradan dinleyin.

Heinzın nerede olduğuyla ilgili güncel bilgiler bulmak için de aşağıdaki facebook sayfasını kontrol edebilirsiniz. Zira bilgisayarlar ile arası hiç de iyi olmayan Heinz ın nerede olduğu ile ilgili bilgiler yol üzerinde kendisiyle karşılaşan diğer bisikletli gezginlerden geliyor.




Heinz ın hayat hikayesi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Bir kaçık mı? Ya da bir hippi? Özgürlük tutkunu bir maceraperest? Böyle bir yaşamınız olsa nasıl olurdu?

Bir gün Heinz ın rekorunu içimizden birisinin kırması dileğiyle! :)

5 yorum:

  1. Bu Almanlar'dan cidden manyak gezginler çıkıyor. Bir de Tilmann diye bi gezgin vardı. O da çok çok sağlam bisikletli gezginlerdendi. Son olarak bir tane Japon'un rekor kırmaya çalıştığını hatırlıyorum: Hatta bi kaç sene evvel Taşdelen onunda İzmir ya da İstanbuL'da karşılaşmıştı tam hatırlayamadım. HErneyse kimin daha çok gittiği değil önemli olan. Önemli olan varmak değili yolda olmaktır :)) Bu aralar gezi üzerine kitap okumaktan kafayı yemek üzereyim. Bir de üzerine bunu okudum oh iyi geldi. Biraz daha gaza gelirsem az kaldı kaçıcam buralardan :))

    YanıtlaSil
  2. Dostum güzel yorumun için teşekkür ederim. Almanlardan manyak gezginler çıkmasını bir süre ekonomik sebeplere bağlamıştım... Ama neredeyse hiç alakası yok. Adamlar bildiğin "parasız" yola çıkıyorlar. Bundan daha çılgınca bir şey olabilir mi? Bundan sonra yazacağım yazılardan birinde yine parasız ve sırt çantasız fransadan yola çıkıp tüm asyayı 3 yılda gezip son 1 yılını türkiyede geçirip türkçe öğrenen bir üniversite öğrencisinden bahsedeceğim. üstelik bu çocuk henüz 23 yaşında...

    YanıtlaSil
  3. Yola düşmekten korkup, onlarca yalancılık sıgdırabiliyoruz kendimize.Dil, para, aile, kadın-erkek ilişkileri vs vs...

    Halbuki özgür bırakacak kadar sevebilmek var.Sadece garantide yaşamaya çalışıyoruz, çok ölüm bir seçenek garantide olmak.

    Heinz Stucke, sadece bir örnek.Sorguladıgı, yaşamak istedigi şeyleri ona şimdi bile sorsanız, kocaman bir heycan ile anlatır bence...

    Hepimizin giriştigi iş aslında bu.Hayatı anlamlandırma çabası.Yöntemlerimiz farklı sadece.Heinz in seçtigi yaşam oldukça cesaret istiyor.

    Peki ben neden burdayım?

    Şimdi gitmek mi zor kalmak mi?

    Feyyaz Alaçam

    YanıtlaSil
  4. "Heinz Stucke, sadece bir örnek.Sorguladıgı, yaşamak istedigi şeyleri ona şimdi bile sorsanız, kocaman bir heycan ile anlatır bence...

    Hepimizin giriştigi iş aslında bu.Hayatı anlamlandırma çabası.Yöntemlerimiz farklı sadece.Heinz in seçtigi yaşam oldukça cesaret istiyor."

    Linkte verdiğim podcasti dinledin mi bilmiyorum ama, Stucke hakkındaki tahminlerin inanılmaz. Beni Heinz Stucke ile bu kadar çok ilgilenmeye iten şey de yaşamını ve toplum hakkındaki düşüncelerini 50 yıldır yolda olması ve 70 yaşında olmasına rağmen gerçekten kocaman bir heyecanla anlatıyor olmasıydı. Bu 45 dakikalık konuşmayı en az 20 defa baştan sonra pür dikkat dinlemişimdir. Kocaman bir hayat dersi, yolda olmanın insana öğrettiği şeyler, yoldan dersler...

    Cesur olmayan bir "hayat anlamlandırma çabasının" ne anlamı vardır, dostum?

    The Clash-Should I stay or Shoul I go...
    http://www.youtube.com/watch?v=0Ag8J2NMYmc
    Gitmek mi zor kalmak mı zor diyen bütün dostlara gelsin.

    Sevgilerle
    Umit Orhan

    YanıtlaSil
  5. Bu gibi insanların yaşam öykülerini okumak pek güzel de özellikle İstanbul gibi bir yerde çoğu zaman mutsuz ve hayatı fazla sorgulamaya bile zaman bulamadan yaşayan, cebinde para olmadan evinden iki adım mesafeye bile gitmeye tereddüt eden biz(belki sadece ben) bu kadar geçerli sebepler varken neden hâlâ evdeyiz ve neden alıp başımızı gitmiyoruz, bilmiyorum.


    Okan Tunalı

    YanıtlaSil